• Historic Hopper House
  • Historic Hopper House
  • Historic Hopper House

Historic Hopper House

The Borough’s Landmark Commission unanimously endorsed Morpurgo Architects’ sensitive placement and integration of the additions to this Historic home.

We designed additions that are contextually compatible with our clients’ landmark Dutch Colonial stone home. They provide a large gathering space for this modern family and facilitate the flow of movement throughout their Historic house.

Although we were constrained by the typography of a hill behind the house, we succeeded in integrating with the original structure a centrally located family room with connections to three levels of activity, including the kitchen, the second-floor bedrooms and the new garage. An exterior balcony on the second floor punctuates the facade overlooking the courtyard, ideally positioned to capture views of the setting sun.

High sloped ceilings follow the profile that distinguishes the Dutch Colonial roof lines. The creation of a two-story space allowed us to design large windows over pairs of doors that frame vistas of the tree line and highlight the impressive hill.

In granting approval to this notable home, the Borough’s Landmark Commission unanimously endorsed Morpurgo Architects’ sensitive placement and integration of the additions to this historic structure.