• Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence
  • Historic Watch Hill Residence

Historic Watch Hill Residence

The owners of this historic house on a promontory surrounded by water asked Morpurgo Architects to maximize ocean views while expanding this home for their growing family. Conforming to The Rhode Island Historical Preservation and Heritage Commission’s requirements, our modifications to the existing structure are sympathetic to the original Stuccoed Mission-style and contextually in keeping with neighboring historic homes.

This challenging site presented numerous constraints, including adherence to oceanfront setbacks and environmental and zoning regulations. We overcame imposing restrictions to develop a dynamic plan that fulfilled the clients’ programmatic and aesthetic needs.

The kitchen was identified by our clients as the focal point of family activity. We maximized this lifestyle concept by developing the kitchen into a spacious living area with commanding views of the water. Renovations to the third floor allowed Morpurgo Architects to create an outdoor space offering a panorama of the historic surrounding communities.